Partijen doen er verkeerd aan emoties van PVV bij windmolenparken niet serieus te nemen

17 september 2013 - Afgelopen woensdag was er een debat over de kosten van de aanleg van windmolenparken op zee in de Tweede Kamer. In het begin waren er nog wat Kamerleden van andere partijen, op den duur zaten alleen Liesbeth van Tongeren van Groenlinks er nog en Reinette Klever van de PVV, die het debat had aangevraagd. Slechte zaak, om twee redenen.

Discussie
Ten eerste is het een belangrijk onderwerp. De kosten van de aanleg van windmolenparken gaan in de miljarden euro's lopen, geld dat voor een groot deel door de belastingbetaler wordt opgebracht. Daarnaast is er onder een deel van de bevolking grote weerstand tegen de aanleg van die parken. Het is dus nodig om daar grondig over te discussiëren, in de openbaarheid, en het stellen van vraagtekens bij die hoge kosten zoals de PVV dat doet is niet meer dan terecht. Er komt later nog een debat over het SER-stuk over energie, maar dat was geen reden om niet aan het debat van de PVV mee te doen. Tijdens dit debat over het SER-stuk is de aandacht voor wind op zee noodzakelijkerwijs beperkt. De hoge kosten voor wind op zee rechtvaardigen echter zeker een apart debat.

Belangrijk
Daarnaast is het verwerpelijk dat de Kamerleden op deze manier met een debat aangevraagd door de PVV omgaan. Constant worden we vermoeid met spoeddebatten over de meest debiele onderwerpen, waar dan wel alle partijen aan meedoen, maar zo gauw de PVV een debat aanvraagt over iets wat die partij oprecht dwars zit dan geven de partijen niet thuis. Zo vonden vorige week ook debatten plaats over de vertrektijden van de Nederlandse treinen en over ontslagen bij een individuele thuiszorgorganisatie. Zijn dit onderwerpen die noodzakelijkerwijs belangrijker zijn dan de miljarden voor windenergie op zee? Nee. Mogelijk dat het zwijgen van de partijen die voorstander zijn van windenergie op zee straks als een boemerang in het gezicht slaat. Dan blijkt de tegenstand ineens veel groter dan verwacht.

Cordon sanitaire
Het lijkt erop dat alle partijen, behalve Groenlinks, de PVV bewust hebben willen isoleren, waarmee de gedachte opkomt van een cordon sanitaire dat gevormd wordt door deze partijen. Weet u wel? Net zolang negeren totdat de partij van ellende in de gordijnen klimt, of zoets. Dit is niet goed; het weren van de PVV is het weren van een deel van de bevolking. En het zal niet werken. Weten de partijen op hoeveel zetels de PVV in de peilingen staat? Denken ze echt dat Wilders c.s. zich laten muilkorven? Ik zie de zure Melkert-gezichten van de fractievoorzitters tijdens een debat na afloop van de volgende verkiezingen al weer helemaal voor me; verongelijkt omdat ze, net als Melkert ten tijde van de opkomst van Pim Fortuyn, niet snappen waarom zij verloren hebben en de PVV gewonnen. Nou, ik snap het dan wel. Een van de redenen zal zijn dat ze de zorgen en emoties van een groot deel van de bevolking niet serieus namen.

Hoge toon
Natuurlijk, het is niet makkelijk om met de PVV te discussiëren. Ze staan niet echt open voor discussie. En natuurlijk, de PVV heeft de neiging om een show op te voeren die slechts bedoeld is ter meerdere eer en glorie van zichzelf. En er worden zaken overtrokken en verkeerd voorgesteld. Maar de emotie van Kamerleden als Reinette Klever bij het onderwerp is oprecht, en dat is meer dan je van de emotie van veel andere Kamerleden kan zeggen. En als het verhaal van een partij je niet aanstaat zet je daar een ander duidelijk en helder verhaal tegenover, net zoals Liesbeth van Tongeren dat wel deed. Het kan dus wel. En dan ga je niet net als Jan Vos (PVDA) vragen of de voorzitter iets kan doen aan de hoge toon van Klever. Probeer door te dringen tot de gedachtewereld van deze mensen, misschien hebben ze ergens nog gelijk, maar kunnen ze het niet zo goed onder woorden brengen. Probeer ze te overtuigen; dat is je werk als parlementariër. Dat is democratie; dan kom je verder.

Jurgen Sweegers

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn