Van Gansewinkel in rode cijfers, directeuren stappen op

14 april 2012 -  De bestuurders Ruud Sondag (CEO) en Diederik Gijsbers (COO, Inzameling en services) van Van Gansewinkel Groep stappen op. Er is "verschil van inzicht over het te voeren beleid", zo liet Van Gansewinkel weten. "In een gezonde verhouding is het management het gaspedaal en de raad van commissarissen de rem", aldus voorzitter van de raad van commissarissen Rienhard Gorenflos, van de activistische aandeelhouder KKR.

Prijsdruk
Van Gansewinkel Groep heeft in 2011 een verlies van 25 miljoen euro geboekt, tegen een verlies van 22 miljoen euro het jaar daarvoor. De omzet steeg licht naar bijna 1,2 miljard, als gevolg de overname van Veolia België, dat vanaf 1 juli mee is geconsolideerd. Met de overname van Veolia Belgium voegt Van Gansewinkel 100 miljoen euro aan de omzet toe. Ondanks dat wist het bedrijf dus geen winst te maken. Dat had te maken met de lage prijzen in de Nederlandse markt voor afvalverwerking. De omzet van de divisie 'Energy from waste' daalde met 35 miljoen naar 242 miljoen euro.

Office paper
De autonome omzet van Inzameling & Services daalde ook. Door de overname van Veolia steeg de totale omzet van deze laatste divisie wel: met 24 miljoen tot 883 miljoen euro. Het onderdeel Recycling deed het wel goed, als gevolg van hogere prijzen van grondstoffen, die dit onderdeel dus levert. De autonome omzet steeg hier. Dit onderdeel bestaat uit de dochterbedrijven Coolrec (metaal, kunststof), Maltha (glas) en Van Gansewinkel Minerals (bodemsanering en grondreiniging), dat mineralen afzet onder de naam Forz.

Geen opgaande lijn
Van Gansewinkel wekt stroom en warmte op met de installaties in Duiven en Rozenburg. In 2011 werd er 694 GWh aan elektriciteit opgewekt en 1.295 TJ aan warmte. Van Gansewinkel verwacht dat de bodem in de prijzen in de inzamelings- en verwerkingstak is bereikt, maar heeft toch in het eerste kwartaal nog geen opgaande lijn kunnen ontdekken. Het bedrijf introduceerde verder in 2011 Van Gansewinkel office paper, papier helemaal gemaakt van oud papier. Dit lijkt aan te slaan. Onder meer de Nam en Shell zijn afnemers.

Conflict
Het is voorlopig nog even gissen naar de oorzaak van het vertrek van de twee bestuurders (Van Gansewinkel was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.) Het gaat vrijwel zeker om een conflict met de activistische aandeelhouders van het bedrijf KKR en CVC. Er spelen al lange tijd plannen om Van Gansewinkel naar de beurs te brengen. Uit het jaarverslag blijkt dat Van Gansewinkel nog volop inzet op die 'verandering in de aandeelhoudersstructuur'. "Een strategische doelstelling van onze huidige aandeelhouders is dat Van Gansewinkel Groep op termijn andere eigenaren krijgt".

Gaspedaal en rem
Voorzitter van de raad van commissarissen Reinhard Gorenflos (KKR) stelt dat Van Gansewinkel zich voorbereid op een exit (beursgang). Mogelijk dat de bestuurders hier haast mee hadden, maar dat de aandeelhouders wilden wachten als gevolg van het relatief zwakke beursklimaat. "De timing is afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten en de prestaties van het bedrijf", zo stelt Gorenflos. Opmerkelijk is verder dat hij in het jaarverslag ook stelt dat "in een gezonde verhouding het management het gaspedaal is en de raad van commissarissen de rem." Ook blijkt dat Van Gansewinkel een ander accountant heeft genomen.

Duurzaamheid
Mogelijk ook dat de aandeelhouders minder nadruk wilden gaan leggen op duurzaamheid, om zo kosten te drukken, terwijl de bestuurders dit juist als speerpunt zien. Ook is mogelijk dat de aandeelhouders simpelweg ontevreden zijn over de resultaten. De leiding wordt voorlopig overgenomen door Rob de Fluiter Balledux (CFO) en Yves Luca (COO Recycling & Energy from Waste).

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn