Econcern vergaloppeert zich met te ambitieuze doelstellingen

26-05-2009 Het duurzame energiebedrijf Econcern heeft maandag laten weten dat het uitstel van betaling heeft aangevraagd. Als reden geeft het bedrijf uit Utrecht dat het niet in staat is geweest om een kredietfaciliteit die 1 april afliep opnieuw te financieren. Econcern houdt zich bezig met het opzetten van grote duurzame energieprojecten. Zo heeft het onder meer in samenwerking met Eneco het windpark prinses Amalia voor de kust van IJmuiden. Dochters zijn onder meer Ecofys en Evelop. Ook in andere delen van de wereld is het bedrijf actief.

Explosieve groei
Econcern is hard gegroeid in de afgelopen jaren, mee liftend op de hype voor duurzame energie. De omzet van het bedrijf steeg in 2007 naar 443 miljoen euro, in vergelijking met 240 miljoen euro het jaar daarvoor. Dat leverde een winst van 43,5 miljoen euro op. Het aantal werknemers bedraagt 1.200. In april kondigde Econcern al aan dat daar 200 mensen van moesten verdwijnen. De ambitie was om in 2012 een omzet van 8 miljard euro en een winst van 1 miljard euro te verwezenlijken.

Prijzen
Overleg met aandeelhouders en banken heeft niet tot een oplossing geleid, zo laat het Econcern weten. Aandeelhouders zijn onder meer de Rabobank, Delta Lloyd en SHV. Zij hebben een belang van 50%. De rest is in handen van de directie en personeel. Bestuursvoorzitter is Ad van Wijk, die het bedrijf in de jaren zeventig ook heeft opgezet. In januari werd hij door managers nog gekozen tot ‘Top executive of the year 2008’ voor zijn bijdrage aan de spectaculaire groei van het bedrijf. Ook veel andere prijzen werden in de wacht gesleept. Twee andere directeuren Dennis Lange en Dirk Berkhout stapten eerder dit jaar vanwege onenigheid plotseling op.

Dure krachten
Opmerkelijk was dat Econcern de afgelopen jaren ineens veel relatief bekende (en dure) mensen ging aannemen. Zoals Karel van de Graaf, Ludo van Halderen (van Nuon), Ed Nijpels en Paul van Son (van Essent). Die hadden niet zoveel met duurzame energie als de oprichters van het eerste uur. De aanvraag voor uitstel van betaling moet het bedrijf meer lucht geven om een oplossing te vinden. Naar verluidt hebben de energiebedrijven Eneco en Essent interesse in overname van het bedrijf.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn