Dijkgraaf Tiesinga geeft vergunning af aan windkoepel NOP, waar hij voorzitter van is

4 augustus 2011 - Dijkgraaf Henk Tiesinga van het waterschap Zuiderzeeland (Flevoland) ligt onder vuur. Tiesinga was voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder, de club die een mega-groot windmolenpark bij Urk wil gaan bouwen. Omdat de molens op en aan de dijken komen te staan zijn daar onder meer veel vergunningen voor nodig van het waterschap.

Lulkoek
Een mooi staaltje van belangenverstrengeling dus. De dijkgraaf probeerde de zaak nog af te doen met het verhaal dat hij alleen fungeerde als 'technische voorzitter'; iemand die alleen vergaderingen leidt en zo. Maar Omroep Flevoland heeft de notulen van vergaderingen opgevraagd en daaruit blijkt dat Tiesinga zelf met overheid en provincie onderhandelde.

Lulkoek II
De PVV in de provinciale staten van Flevoland wil dat Tiesinga opstapt. De partij ONS Noordoostpolder zegt dat de vergunningen die zijn verleend "in een ander daglicht" komen te staan. Het waterschap Zuiderzeeland kwam dinsdag in eerste instantie nog met een nietszeggende verklaring waarin de dijkgraaf de commotie zegt te 'betreuren'. Hij is als privé-persoon betrokken geweest bij het windenergie-project en niet als dijkgraaf, zo staat het er echt.

Handvat voor tegenstanders
Een uur later meldde het waterschap echter dat het algemeen bestuur (een soort gemeenteraad) een onafhankelijk onderzoek gaat instellen naar de manier waarop de vergunningen van het waterschap verleend zijn. Mogelijk hebben tegenstanders nu een geducht wapen in handen om de vergunningen van het waterschap bij de rechter ongeldig te laten verklaren, waardoor het hele park dus op de tocht komt te staan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn